Filip Pavić Quartet

  • 7. 10.2023., Filip Pavić Quartet, ugao Gajeva/Bogovićeva, Zagreb, 12 sati.

Filip Pavić rođen je 1991. godine u Zagrebu, a gitaru je počeo svirati s 11 godina. 2011. godine upisuje studij Jazz gitare na Univerzitetu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u klasi profesora Guida Jeszenszkog. Nakon preseljenja u Graz, Filip ima priliku surađivati s mnogim vrhunskim glazbenicima i bendovima, kao što su Jim Rotondi (kao višegodišnji član Jim Rotondi Electric Banda), Renato Chicco, Michael Abene, Klemens Marktl…

2029. završava master studij jazz gitare u Grazu, a istodobno postaje sve traženiji na hrvatskoj glazbenoj sceni, pa tako, osim s vrhunskim jazz glazbenicima, redovito surađuje i s glazbenicima drugih žanrova (Lucija Ćustić – Luce, Nina Romić, J.R. August…).

Krajem 2018. godine, Filip je ostvario dvije značajne suradnje s Jazz Orkestrom HRT-a, prvo kao solist na koncertu “New Generation” u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a onda u sklopu povijesnog Jumbo Big Banda, sastavljenog od slovenskog, srpskog i hrvatskog jazz orkestra, na Novosadskom jazz festivalu. Filip je trostruki dobitnik nagrade Status, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija – 2019. godine za Mladu nadu jazz glazbe te 2020. i 2023. godine za najboljeg jazz gitarista.

U listopadu 2019., Croatia Records objavila je njegov prvi samostalni autorski album “Terra Incognita”, s posebnim gostom Matijom Dedićem, koji je izazvao izvrsne reakcija kako publike, tako i struke i kritike, pa je uvršten i na nekoliko top lista najboljih albuma godine. Projekt je promoviran u brojnim medijima, a dosad je održano i mnogo uspješnih koncerata po cijeloj Hrvatskoj (Jazz& Cabaret klub Kontesa u Zagrebu, Kuća umjetnosti Arsen u Šibeniku, Dubrovnik Jazz Outbreak festival, Jazz na Zametu u Rijeci, Jazzica Fest u Bjelovaru, River Jazz Fest, Centar za kulturu Novi Zagreb, Kunstbunker festival u Dugoj Resi, Virovitica, Zabok, Buje, Headoneast festival Osijek i dr.).

30.9.2022. godine Pavić je objavio svoj drugi autorski album “Labyrinth Songs” (Croatia Records), kojeg je promovirao vrlo uspješnim koncertom u Tvornici kulture u Zagrebu u sklopu JazzHR festivala, u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja. Čak i više nego debitantski album, “Labyrinth Songs” izazvao je izvrsne reakcije publike, struke i kritike, a cijenjeni glazbeni kritičar Zlatko Gall prozvao ga je najboljim jazz albumom godine. Pored toga, brojni drugi glazbeni kritičari i novinari uvrstili su ga na svoje top liste najboljih albuma godine, a Pavić je nominiran i za prestižne glazbene nagrade Porin i Rock&Off.

Uz Filipa nastupaju:

Petar Ćulibrk – klavijature
Zvonimir Šestak – električni bas
Borko Rupena – bubnjevi