Dan Tepfer

  • 9. 11. 2021., 20 sati, 12. Zagreb Jazz Festival 2021. – Dan Tepfer,  Mala dvorana Lisinski, Zagreb, 8 PM

Izvanredni talent svoje generacije, Dan Tepfer je stekao međunarodnu reputaciju kao pijanist-skladatelj širokih ambicija, osebujnosti i energije – onaj “koji odbija postaviti granice”, kako piše francuska Télérama. Tepfer, koji živi u New Yorku, rođen je 1982. u Parizu od američkih roditelja.

U Zagrebu će predstaviti “Goldberg Variations / Variations” iz 2011., na kojem izvodi to Bachovo remek-djelo, ali i improvizira na tom predlošku. Tepfer je dobio globalno priznanje za album, New York Magazine je njegovo sviranje na tom CD-u proglasio elegantnim, duboko promišljenim i uzbudljivim.

Nastupao je širom svijeta s nekim od vodećih zvijezda jazza i klasične glazbe. Među ostalima svirao je s Leeom Konitzom, Billyjem Hartom, Pharoahom Sandersom, Markom Turnerom, Paulom Motianom i drugima. Njegova diskografija seže u širinu i dubinu, obuhvaćajući solo improvizacije i intimne duete, kao i ritmički bogate trio albume kojima osvaja melodičnom privlačnošću i ukusom.  Novi Tepferov solo album, “Natural Machines”, jedan je od najvažnijih u njegovoj karijeri. Rezultat je to petogodišnjih istraživanja, stvaranja u stvarnom vremenu, spoju znanosti i umjetnosti, kodiranja i improvizacije, digitalnih algoritama i ritma srca. Osim za jazz sastave Tepfer je skladao za različite formacije u raznim žanrovima. Njegov klavirski kvintet “Solar Spiral” premijerno je izveden 2016. na čikaškom festivalu Ravinia, a Tepfer je nastupio zajedno s gudačkim kvartetom Avalon. Primio je narudžbu od Prague Castle Guard Orchestra za dva djela: suitu “Algorithmic Transform” (2015.) i koncert za simfonijski puhački sastav i improvizirani klavir, “The View from Orohena” (2010.). U ljeto 2019. predstavio je svoj jazz-trio aranžman za djelo “Pulcinella” Igora Stravinskog. Tijekom karijere Tepfer je dobio mnogobrojna priznanja i nagrade, uključujći prvu nagradu i nagradu publike na natjecanju solo-klavira u Montreux Jazz Festivalu 2006., prvu nagradu na East Coast Jazz Festivalu 2006. i prvu nagradu na natjecanju Američkog udruženja pijanista 2007.. Proglašen je najboljim novim umjetnikom u JazzTimesu (2010.) i zvijezdom u usponu u DownBeatu (2011.). Tepfer je 2014. dobio stipendiju Charlea Ives Američke akademije za umjetnost i književnost, MacDowellovu stipendija American Academy of Arts 2016. godine i i trogodišnju kreativnu potporu francuske zaklade BNP-Paribas u 2018. godini. (Davor Hrvoj)

Više na:

https://www.dantepfer.com/

https://www.youtube.com/channel/UC6Jk-J2_Z3t56_HuDh3nMdw

https://www.instagram.com/dantepfer/

https://www.facebook.com/dantepfer