Ratko Zjaca Nocturnal Four featuring John Riley (Zjaca/Chicco/Bedetti/Riley)

  • 25 July 2022, Ratko Zjaca Nocturnal Four featuring John Riley (Zjaca/Chicco/Bedetti/Riley), INK Pula, Pula, Croatia, 9 PM

Ratko Zjača

Nagrađivani gitarist i skladatelj Ratko Zjača, koji je objavio 16 hvaljenih albuma pod svojim imenom, desetljećima živi i djeluje u Nizozemskoj i jedan je od naših najvažnijih jazz glazbenika baš kao i jedan od najvažnijih hrvatskih predstavnika na svjetskoj jazz sceni. U Pulu dolazi 25. srpnja i to u sastavu: Ratko Zjaca Nocturnal Four featuring John Riley (Zjaca/Chicco/Bedetti/Riley).

https://www.youtube.com/watch?v=EpwdiWSUfYQ

Bio je nominiran u kategorijama najboljeg gitarista i glazbenika za južnoamerički El Intruso New Creative Music Criticts Poll Award u kojemu najpoznatiji svjetski kritičari biraju kreativne i osebujne glazbenike. Bilo je to prvi put da je hrvatski glazbenik bio nominiran za takvu nagradu u Južnoj Americi od strane svjetskih kritičara. Kao i uvijek do sada, Zjača je za svoj novi kvartet, Nocturnal Four, odabrao vrhunske suradnike, instrumentaliste sličnog senzibiliteta s kojima dijeli iste glazbene stavove: saksofonista Stefana Bedettija, orguljaša Renata Chicca i bubnjara Johna Rileya koji će nastupiti na ovom koncertu. Uostalom od njega smo navikli na vrhunske suradnje. Među ostalima njegovi su glazbeni partneri na koncertima i snimanjima abuma bili slavni jazzisti: Reggie Workman, Al Foster, Randy Brecker, Steve Gadd, Jimmy Cobb, Gary Peacock, Adam Nussbaum, John Patitucci i Miroslav Vitous. Pri izboru suradnika bilo mu je važno da dolaze iz različitih kultunih sredina i da mogu donijeti nešto od svojih korijena, a ujedno da su svestrani glazbenici čije je stvaralaštvo univerzalno. Svjestan je da su njegovi glazbeni korijeni europski, ali je otvoren prema svim glazbenim stilovima, počevši od američkog jazza preko indijske klasične glazbe do rocka i europske klasične glazbe. Na osnovu otvorenosti prema raznim utjecajima i glazbenim formama i oblicima izgrađuje vlastiti ukus i stvara autentična glazbena djela. Sa sastavom Nocturnal Four do sad je snimio albume “Life on Earth” i “Light in the World” na kojima se poredstavlja i kao plodan autor iznimne imaginacije.

CD ” Don’t try this anymore” je osvojio Orpheus Award 2016 – najbolja talijanska produkcija jazz glazbe.

Među nagradama koje je primio, je i nagrada HDS-a za za autorsko stvaralaštvo na području jazz glazbe, 2019.

Nisville jazz Festival Organization mu je 2021. uručilo nagradu „European discography award“ za umjetnička ostvarenja u jazzu.

John Riley
Jedan od najpoznatijih jazz bubnjara i edukatora danasnjice preselio se 1976   u  NewYork City i ubrzo je pozvan da se pridruži Woody Herman Bandu. Nakon tog sjajnog iskustva, John se vratio u New York i počeo se baviti slobodnim radom sa širokim spektrom glazbenika svijetske klase uključujući Stana Getza, Milesa Davisa, Milta Jacksona, Dizzyja Gillespieja, Johna Scofielda, Boba Mintzera, Garyja Peacocka, Mikea Sterna, Joea Lovana, Vanguard Jazz Orchestra, Carnegie Hall Jazz Band, John Patitucci, Bob Berg i mnogi drugi. John je diplomirao glazbu na  jazz akademiji North Texas i magistrirao glazbu iz studija jazza na Manhattan School of Music.
On je redovni  profesor bubnjeva na cuvenim  akademijama Manhattan School of Music, The New School i SUNY Purchase, a stalni je vanjski profesor  na Konzervatoriju u Amsterdamu, Nizozemska.
John je također autor knjige The Art of Bop Drumming, Beyond Bop Drumming i vodio je majstorske tečajeve diljem svijeta.

Renato Chicco (Hammond B3 orgulje, klavir)
Pijanist i orguljaš Renato Chicco studirao je na Sveučilištu za glazbu u Grazu, Austrija, i na Berklee College of Music u Bostonu. Dok je živio u New Yorku (1990.-1998.) bio je član orkestra Lionela Hamptona (1991.-1992.) te pijanist i glazbeni direktor s Jon Hendricks & Company (1991.-1997.). U to vrijeme aktivan na njujorškoj sceni, osim što je svirao u poznatim NY jazz klubovima, sudjelovao je u radijskim i TV emisijama (s Lionelom Hamptonom i Jonom Hendricksom), nastupao na festivalima iu klubovima diljem Sjedinjenih Država, Europe , Aziji i Južnoj Americi.
Renato je također nastupao s Lou Donaldsonom, Woodyjem Shawom, Freddiejem Hubbardom, Clarkom Terryjem, Bennyjem Golsonom, Red Hollowayem, Al Greyem, Joeom Williamsom, Wyntonom Marsalisom, Garyjem Burtonom, Miltom Hintonom, Reggiejem Workmanom, Jerryjem Bergonzijem, Steveom Grossmanom, Alom Fosterom i mnogima drugi. Među svojim snimkama kao voditelj (na klaviru) Renato je snimio dva CD-a sa svojim jazz obradama slovenskih narodnih pjesama te nedavno jedan CD kao voditelj i tri kao suvoditelj na orguljama. Kao sideman pojavio se na preko 50 snimaka. Renato je trenutno profesor jazz improvizacije na Muzičkom sveučilištu u Grazu i nastavlja s nastupima diljem svijeta.

Stefano  Bedetti:
jedan od najboljih europskih saxofonista je počeo svirati tenor sa 14 godina. Inspiriran Charliejem Parkerom, Michaelom Breckerom i mnogim drugim majstorima otkrio je nove dimenzije i pristup glazbi. Samo četiri godine kasnije pozvao ga je bubnjar Giulio Capiozzo da se pridruži njegovoj grupi i započeo svoju profesionalnu karijeru.
Od tada je svirao s europskom grupom Jestofunk, a 2004. pridružio se
kvintet Marco Tamburini s Billyjem Hartom na bubnjevima i Cameronom
Smeđa na basu. Stefano je 2005. osnovao vlastiti kvartet i izdao svoj
prvi album “The Bright Side of the Moon” 2007. Imajući vlastito ime, pozvao ga je Lenny White da se pridruži njegovom triju uz Victora Baileya na tjedan dana u njujorškom jazz klubu IRIDIUM. U NY je ostao do 2012., a u Europi se ubrzo pridružio kvartetu Simone Zanchini  feat. Ratko Zjaca na gitari, John Patitucci na basu, a Adam Nussbaum na bubnjevima.

Više na:

http://www.ratkozjaca.com/

https://www.johnriley.org/

http://renatochicco.com/index.php/biography

https://www.stefanobedetti.com/