Valerija Nikolovska Trio feat. Davor Križić

  • 30. 9. 2023., Valerija Nikolovska Trio feat. Davor Križić, ugao Gajeva/Bogovićeva, 12 sati, besplatni koncert

Valerija Nikolovska (vokalist i tekstopisac) i Viktor Lipić (klavijaturist,skladatelj i producent) glazbeni su par koji djeluje zajedno već više od 20 godina, počevši s grupom Mayales (“Svima Želim Raj Za Sve”, 1999. Aquarius). Zajedničko glazbeno putovanje rezultiralo je s 4 albuma uglavnom autorske glazbe i mnogobrojnim koncertima. Inicirali su nekoliko različitih projekata u suradnji sa različitim glazbenicima; Trio LiVaDa sa Damirom Šomenom sa programom autorske glazbe i obrada jazz i soul standarda, Nothing but The Blues sa obradama funk jazz standarda te najnoviji projekt sa novim albumom “She Ka Ra” s potpuno improviziranom glazbom. Također, rado i često izvode i program jazz standarda u manjim ili većim formacijama (Double Standards).  2015. snimili su album autorske glazbe s Jazz orkestrom HRT-a „Well Paid Girl“ , a predstavili su ga na koncertnoj turneji  iste godine. Valerija i Viktor sudjeluju i u drugim projektima osim zajedničkih. Valerija, primjerice kao pjevačica i tekstopisac na koncertima i izdanjima kolega, kao:

Songkillers (Fleka, 1997.)

Eddy&Dus (High Life, 1999.)

Elvis Stanić (Bolja strana svijeta 2007, nagrađen Porinom 2007)

Ivana Kindl (Gospel u Komediji, 2008.)

Igor Geržina (Summer Breeze,  2014.)

Mario Rašić (Balkan Zoo,  2015.)

Miro Kadoić (High Spirit,  2020.)

Često nastupa uživo s velikim sastavima – HGM Big Band, Požega Big Band, Jazz orkestar HRT, Lasse Lundgren Big Constellation.

Vokalna je trenerica u glazbeno – zabavnom showu „The Voice“ 2020.

Dobitnica je nagrada Crni mačak za vokal godine 2000., 2001., nagrade radija Donat FM za vokal godine 1997. i nominirana je za nagradu Porin – za najbolji ženski vokal 1999.

Osim u projektima s Valerijom,Viktor Lipić trenutačno djeluje i u sastavu saxofoniste Ivana Bonačića s kojim je objavio 2 albuma “Kraken” 2017. i “Dream Aviary” 2022. S Mariom Rašićem u 2 izdanja, “Milje” iz 2012. i Balkan Zoo iz 2014. Sa Zvonimirom Bučevićem u njegovom autorskom projektu “Escape” iz 2006. i “Zerro Otto” iz 2015.

Među drugim brojnim izdanjima na kojima sudjeluje, izdvajamo “Teške boje” s Goranom Baretom i Majkama iz 2011. koji je nagrađen s nekoliko nagrada Porin (najbolji rock album, najbolja izvedba grupe s vokalom, pjesma godine).

U ulozi je skladatelja, aranžera i producenta na  Valerijinim albumima “Bright Side of The Blues”,2000., “Open” iz 2004, “Well Paid Girl” 2015, te novom projektu “SheKaRa” i prošlogodišnjem singlu “Sebi”. Sudjeluje i na albumima Mile i putnici (U dva oka, 2001,), Divas (Bon Apetit, 2002.), Songkillers (Sreća, 2005.). Divas&Dive ( Live 2005.) ,Ivana Kindl (Gospel u Komediji, 2008. i Promjenjiva, 2010.), Mayales2 (2012), Gatuzo (Gdje idemo,2013.) Kao prateći glazbenik surađivao je sa širokim spektrom glazbenih imena, izdvajamo neka od njih:

Josipa Lisac, Radojka Šverko, Zdenka Kovačiček, Jelena Radan i Zagrebačka filharmonija, Natali Dizdar, Vanna, Nina Badrić, Saša Lozar, Ivana Kindl, Lela Kaplowitz, Edo Maajka, Igor Geržina, Miro Kadoić, Carol Cass, Reggie Washington te s Jazz orkestrom HRT-a. Dobitnik je nagrade Status 2021. u kategoriji jazz glazbe.

Davor Križić / truba

Hrvatski jazz-trubač, krilničar i skladatelj. Studirao je jazz na Umjetničkoj akademiji u Grazu. Godine 1990. na Jazz Fairu u Zagrebu dobio nagradu za najboljeg mladog jazz-glazbenika. Stalni je član i solist Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije. Nastupao je s mnogim hrvatskim i stranim glazbenicima i sastavima (Ernie Wilkins, Boško Petrović, Johnny Griffin, Leena Conquest, Ed Thigpen, Art Farmer, Alvin Queen, Martin Drew, Greentown Jazz Band, Big Band Radiotelevizije Slovenija i dr.). Cijenjeni je studijski glazbenik i stalni član latin jazz-sastava Cubismo. Utemeljitelj je i vođa Boilers Quarteta, za koji sklada i s kojim je objavio kompaktne diskove “Some BluesW (1997.), “Abstract Lights” (1999.) i “St . Miles Infirmary” (2000,); u suradnji s Boškom Petrovićem), te sastava Boilers All Stars, s kojim je snimio album “That’s It” (2003). Vođa je sastava Davor Križić Experiment, s kojim je 2014. snimio istoimeni album. Kao vođa trubačke sekcije bio je 2001. predstavnik Hrvatskog radija na koncertima Europske radiodifuzijske unije (European Broadcasting Union – EBU) u Nizozemskoj.

Janko Novoselić

Od malih ruku i nogu glavna su mu zanimacija bili bubnjevi. S još nenavršenih 10 godina nastupao je u zagrebačkom BP Clubu i Kulušiću.

Završio je osnovnu i srednju Glazbenu školu Elly Bašić, u kojoj je svirao klavir i izučavao teoriju glazbe, a satove udaraljki pohađao je u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog kod prof. Elvire Happ. Za vrijeme i nakon završetka srednje škole pohađao je različite radionice u Grožnjanu u organizaciji Jeunesses Musicales Croatia gdje je upoznao i svijet jazza a i svijet klasičnih udaraljki uz pomoć profesora i glazbenika kao što su: Sigi Feigl, John Thomas, John Beck, Ney Rosauro, Evelyn Glennie, Ewald Oberleitner, Emil Spanyi i drugi. Ubrzo nakon toga upisao je Sveučilište za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u Austriji na kojoj su mu profesori i mentori bili Günther Meinhart, Howard Curtis, Manfred Josel i Wolfgang Tozzi, a pohađao je i radionice na kojima su predavali Billy Hart, John Riley, John Hollenbeck, Jojo Mayer, KimPlainfield, Nippy Noya i drugi. Svirao je s poznatim glazbenicima hrvatske, europske i svjetske jazz scene među kojima su:

Alan Broadbent, Ed Neumeister, Luis Bonilla, Miles Griffith, David Murray, Adrienne West, Gaynel Hodge (The Platters), Andy Middleton, Fritz Pauer, Tamara Obrovac, Zoran Madžirov, Elvis Stanić, Matija Dedić, Saša Nestorović, Boško Petrovič, Arsen Dedić, Gabi Novak, HGM Jazz Orkestar, HRT Jazz Orkestar te mnogi drugi.

Od 2008. do 2013. svirao je u grupi TBF, s kojom je objavio dva albuma, a surađivao je s izvođačima i sastavima: LessThanAMinute, Adam Klemm Banda, Fine Noize ft. Miles Griffith, Trianguli Zona, MiroKado Quartet, Ante Gelo / Alan Bjelinski Orkestar te mnogi drugi.

2011.  sudjelovao je projektu European Jazz Orchestra na turneji po skandinavskim zemljama u vodstvu finskog kompozitora i aranžera Jere Laukkanena. 2012. godine objavio je svoj prvi samostalni album “Krakow”, da bi 2013. objavio EP pod nazivom “Quark Prelude”.

2014. objavljuje samostalni album “Fantazija” na kojem je svirao sve instrumente i radio na produkciji. S grupom Chui svira na albumu “3rd Sun From The Stone” koji je objavljen 2015. godine na etiketi Dancing Bear. Janko Novoselić pokreće svoj projekt Kozmodrum, koji 2016. godine objavljuje svoj prvi album “Na Tragu Satelita”.