ODGOĐENO! Flora Purim & Airto Moreira with Neto Band

  • 2. 5. 2020, 20:00, 3. Backstage Live Pula 2020, INK Pula
  • Ulaznice:  www.ink.hr i blagajna INK Pula

 

Pjevačica Flora Purim, prozvana kraljicom brazilskog jazza, rođena je 6. ožujka 1942. u Riju de Janeiru. Odrastala je u glazbenoj atmosferi (roditelji su svirali klasičnu glazbu). Tijekom 1“950-ih učila je klavir, gitaru i udaraljke.

Nadahnjivala se glazbom Errolla Garnera, Milesa Davisa, Franka Sinatre, Dinah Washington i Elle Fitzgerald, ali je uspjela izgraditi prepoznatljiv stil. Njezin glas pokrivao je tri oktave, ali zahvaljujući Hermetou Pascoalu postupno ga je uspijevala proširiti na šest oktava. Inovativna pjevačica, koja je voljela istraživati glasovne mogućnosti, često koristeći glas kao glazbalo, više je puta bila nominirana za Grammyja, a u stručnim časopisima proglašavana je pjevačicom godine.

Udala se za Airta Moreiru s kojim je nastupala u sastavu Quarteto Novo što ga je ovaj bubnjar i udaraljkaš vodio zajedno s Hermetom Pascoalom. Sa suprugom nastupa do danas, a zajedno su bili članovi glasovitog United Nation Orchestra kojeg je pred kraj života vodio Dizzy Gillespie. Zajedno su nastupali i s prvom postavom sastava Return to Forever pijanista Chicka Coreae s kojom su snimili dva cijenjena albuma: “Return to Forever” i “Light as a Feather”. Surađivala je i s drugim glasovitim glazbenicima raznih žanrova kao što su Gil Evans, Stan Getz, George Duke, Jaco Pastorius, Santana, Grateful Dead i drugi. 

Flora je ostvarila i zapaženu solo karijeru, te je objavljivala uspješne albume pod svojim imenom. Osim Airta, na snimanjima tih diskografskih izdanja suradnici su joj bili slavni Stanley Clarke, Joe Henderson, Ron Carter, Milton Nascimento, Oscar Castro Neves, Santana, Miroslav Vitous, Egberto Gismonti, McCoy Tyner i drugi.

Sredinom sedamdesetih godina njezina je karijera naglo bila zaustavljena na više od godinu dana koliko je provela u zatvoru zbog optužbe za petljanje s drogom što nikad nije dokazano.

Udaraljkaš Airto Moreira rođen je 5. kolovoza 1941. u brazilskom selu Italopolisu. Tijekom karijere dvadesetak je puta, prema mišljenju kritičara ili čitatelja DownBeata, bio proglašavan najboljim udaraljkašem, a isto priznanje dobio je i na listama drugih stručnih časopisa. Sklonost prema udaraljkaštvu iskazivao je prije nego je prohodao, a prije nego je navršio šestu godinu života već je osvojio nekoliko nagrada kao pjevač i udaraljkaš. Prije nego je postao punoljetan nastupao je kao profesionalan glazbenik.

Prekretnica u njegovoj karijeri dogodila se 1967. dolaskom u New York gdje je, nastavivši suradnju s Florom Purim, nastupao i snimao s vodećim jazzistima, među ostalima Cannonballom Adderleyem, Gatom Barbieriem, Joeom Zawinulom, Chickom Coreaom, Georgeom Bensonom, Freddiem Hubbardom, Paulom Desmondom, Stanom Getzom, Dizzyjem Gillespiem, Jimom Hallom, Randyjem Westonom te Milesom Davisom s kojim je tijekom dvije godine snimio četiri albuma. Bio je član prve postave kultnih sastava Weather Report i Return to Forever, a djelovao je i u drugim stilovima, primjerice s japanskim Kodo bubnjarima ili Boston Pops Philharmonic Orchestrom.

Kao vođa sastava snimio je više od dvadeset albuma, a glazbeni partneri na tim izdanjima bili su mu Sivuca, Hermeto Pascoal, Ron Carter, Keith Jarrett, Chick Corea, Egberto Gismonti, Joe Farrell, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Gil Evans, Stanley Clarke i drugi. (Davor Hrvoj)

 

Za više informacija posjetite:

http://www.airto.com/?fbclid=IwAR0b9jIrGuRi5IHOh41JHSrIsJ7HmR6Zu9yA3Dgot2sFe1cvF7IrBhaR2V8 
https://www.facebook.com/AirtoMoreira.FloraPurim/ 
https://twitter.com/airto_flora