Jason Moran & Bandwagon

Klavirist i skladatelj Jason Moran klasično je obrazovan glazbenik. Iako je od malena slušao jazz ploče iz roditeljske kolekcije, svirao je klasičnu glazbu, a volio je i hip-hop. Glasovir je počeo učiti kao dijete, a jazzom se zarazio zahvaljujući očevoj kolekciji ploča Theloniousa Monka, kao i tijekom pohađanja Houston School for Performing and Visual Arts, pod utjecajem big banda Boba Morgana. Kao šesnaestogodišnjak pohađao je High School for the Performing and Visual Arts gdje je bio član big banda, ali vodio je i vlastiti jazz kvartet.

Godine 1993. kao osamnaestogodišnjak je došao u New York gdje je četiri godine studirao kod poznatog jazz pijanista Jakija Byarda na visokoj glazbenoj školi Manhattan School of Music gdje je 1997. diplomirao. Danas na toj školi i sam povremeno predaje. Osim Byarda, na njegov su glazbeni razvoj snažno utjecali pijanisti Ahmad Jamal i Thelonious Monk, te Andrew Hill i Muhal Richard Abrams. Nakon studija, kao glazbenik drugog naraštaja M-Base pokreta, pridružio se sastavu Grega Osbyja koji mu je također bio mentor, a poslije je svirao i sa Steveom Colemanom, Davidom Gilmoreom i Cassandrom Wilson. Dugogodišnji je član kvarteta Charlesa Lloyda s kojim svira i u duu, a svirao je i s Wayneom Shorterom, Donom Byronom, Leeom Konitzom, Christianom McBrideom i Joeom Lovanom. Poznat je kao glazbenik suvremena jazz pristupa koji tradiciju obogaćuje novim zamislima. Spaja žanrove i očituje poštovanje prema tradiciji jazza (radne pjesme, pjesme zatvorenika, blues), klasične glazbe i drugih stilova. Otvoren je prema skladbama stilski različitih autora, od Ellingtona preko Bjork i Afrike Bambaate do Brahmsa, Schumanna, Prokofieva i Johna Cagea, te glazbe iz filmova slavnih redatelja poput Kurosawe i Coppole. Kao vođa sastava snimio je petnaestak albuma. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među ostalima nagrade Udruženja jazz novinara za glazbenika u usponu karijere koju je dobio 2003. U glasovanju kritičara Down Beata više je godina zauzeo vodeće pozicije u kategoriji zvijezda u usponu karijere – kao najbolji klavirist, skladatelj i jazz umjetnik, a u Playboyu je bio proglašen najboljim jazz umjetnikom godine. (Davor Hrvoj)

 

IZABRANE RECENZIJE

Although he has the facility to play with breathtaking fleetness, his uniqueness traces to his refusal to be locked into predictable, bebop-based patterns.

The Los Angeles Times

Moran is like no other pianist at work. His improvisations are dynamic, eruptive, keyed to the compositions at hand.

Village Voice

When Jason Moran performs with his trio, Bandwagon, these days, he engages in a ritual that befits one of the most independent minds now working in jazz.

—The New York Times

Of course, countless other jazz musicians have tried to reinvent eras past, including the elliptical 1960s, with varying degrees of success. But it’s Moran’s writing, the bane of so many a young pyrotechnic lions, that separates him.

—Newsweek

…Moran has earned nearly unanimous acclaim, demonstrating with wit and imagination the triumphs possible in jazz…

—JAZZ by Gary Giddins and Scott DeVeaux

Video:

Artist MWI YouTube Playlist: https://www.youtube.com/playlist

Za više informacija posjetite:

Web stranica: www.jasonmoran.com
Facebook: https://www.facebook.com/Jason-Moran-130715313606253
Twitter:  https://twitter.com/morethan88
Instagram: https://instagram.com/thejasonmoran
Soundcloud: https://soundcloud.com/jason-moran-official
Spotify: https://open.spotify.com/artist/7g3iwvP459BN53F7CDxemI