Bassekou Kouyate & Ngoni Ba

  • 17. 11. 2019. , Tvornica kulture, 21:00

 

Virtuoz na afričkom žičanom instrumentu ngoni, rođen je u Guarani, malom multietničkom selu, 60 km udaljenom od Segoua, obali rijeke Niger. Prozvan je i ‘afričkom inačicom Jimija Hendrixa’, zovu ga inovatorom, ali istovremeno i čuvarem tradicije. Na ngoniju izvodi hipnotičnu glazbu zvanu bambara koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluesu. Počeo ga je svirati sa svojim ocem kad mu je bilo 11 godina.  Glazba je za njega platforma gdje izražava svje stavove o društvu, humanosti, da ukaže na korupciju, potjera negativnosti…Rezulat je moćan Afro-Rock groove.

Krajem 1980-ih, Bassekou je postao osnivač Toumani Diabate´s  Symmetric Orchestra kojem se priključio i mladi Habib Koite kao glavni pjevač. Sa Symmetric Triom je prvi put nastupio u Europi ns festivalu u Dranouteru u Belgiji, 1990. Kasnije te godine, Bassekou je prvi put doputovao u SAD, gdje je upoznao blues glazbenika Taj Mahala. Sredinom devedesetih se vjenčao za pjevačicu Amy Sacko koju su prozvali Tinom Turner s Malija. Kao par su producirali mnogo popularnih kaseta.

Bassekoua je 2005. pozvao Ali Farka Touré da svira na njegovom albumu „Savane“ i da mu se pridruži na turneji. Te je godine Bassekou odlučio oformiti band Ngoni Ba i krenuo na turneju. Među ostalim su nastupali u NY Central Park, Royal Albert Hall u Londonu, Roskilde, Glastenbury, a imali smo ga prilike vidjeti i na jednom od Inmusic Festivala. 

Nedavno je nastupao u sklopu  organizacije Africa Express. Tijekom karijere Bassekou je surađivao s mnogim vrhunskim glazbenicima, a najbitnije suradnje sigurno su one s Dee Dee Bridgwater, Alijem Farkom Toureom, Taj Mahalom i Youssouom N’Dourom.

Diskografija:

Segu Blue (Outhere, 2007)
I speak Fula (Outhere, 2009)
Jama Ko (Outhere, 2013)
Ba Power (Glitterbeat, 2015)
Miri (Outhere, 2019)

Više informacija saznajte na:

www.bassekou.com 
Facebook: https://www.facebook.com/Ngoni.ba/ 
Videos: https://www.bassekou.com/videos/ 

Ulaznice

Kupi