Fatoumata Diawara

  • 11. 12. 2023. Fatoumata Diawara, Tvornica kulture, 20 sati

Koncertom jedne od najvećih world music zvijezda današnjice, 11. 12. u 20 sati u zagrebačkoj Tvornici završava 14. Zagreb Jazz Festival!

Svestrana glazbenica, glumica i aktivistica, predstavit će aktualni album „London Ko“. Na tom albumu Fatoumata Diawara nastavlja ponovno stvarati i mijenjati tradicionalnu afričku glazbu.

Kako bi obilježila ovogodišnji Svjetski dan djece (20. 11.), Fatoumata Diawara predstavila je svoj novi video spot „Sete“ feat. Brooklyn Youth Choir.

https://www.youtube.com/watch?v=-ARK9pKhMTQ

Pjesma je objavljena na njenom albumu „LONDON KO“, koproducirao ju je -M-, a upozorava na praksu koja je nažalost još uvijek prečesta za milijune djevojaka i žena u Africi, Aziji i na Bliskom istoku: genitalno obrezivanje.

Njezin prethodni album „Fenfo“, doveo je do toga da je stvarno počela izmišljati vlastiti stil, zaradio joj je nominacije za nagrade Grammy i Victoires de la Musique 2019. Još uvijek prepravljajući pravila, Fatou nas vraća u svoj eklektičan, avangardni svemir. S različitim bojama koje unosi u svoju glazbu (afrobeat, jazz, pop, electro, pa čak i hip-hop), „“London Ko nemoguće je staviti u bilo koju kutiju.

Za aktualni album „London Ko“ kaže: “Uložila sam svu svoju ljubav, svoju dušu i svoje tijelo u kreativni proces za ovaj album.”

Iza nje je teško djetinjstvo i impresivna karijera. Glumila je u nekoliko nagrađenih filmova i svirala  s umjetnicima kao što su Herbie Hancock (projekt „Imagine“, nagrada Grammy 2011.) i Bobby Womack. 2012. pjevala je uz basista Red Hot Chili Peppersa Flea, Tonyja Allena i Damona Albarna, između ostalih, u sklopu nevjerojatnog projekta Rocket Juice & The Moon. Snimila je album „live à Marciac“ s kubanskim pijanistom Robertom Fonsecom, mladim čudom čija je karijera započela deset godina ranije s legendarnim Buena Vista Social Clubom. Spoj Afrike i Kube koji potvrđuje svestranost malijske pjevačice i njezin jazzy potencijal.

Mora se reći da je jedna od neospornih osobina ove umjetnice otpornost. Od djetinjstva je prevladavala mnoge šokove i prepreke koje je život nosio pred nju. Roditelji su joj iz Malijarođena je u Côte d’Ivoireu 1982., a bila je prisiljena napustiti zemlju 90-ih i živjeti s tetom u Bamaku. Njezin je otac imao ukupno 21 dijete, iako su neka podlegla dječjim bolestima. Fatoumata je odrasla u surovom okruženju, odvojena od roditelja i često zanemarena. Upravo kroz svoju strast prema plesu uspjela je izgraditi vlastiti svemir i otvoriti vrata u svijet filma. Samostalna i snalažljiva od malih nogu, pozornost redatelja ne privlači samo njezin talent, već i njezina izvanredna osobnost. Njezino prvo snimanje filma, „Taafé Fanga“ (“Moć žene”), bilo je iskustvo koje joj je promijenilo život kao mladoj ženi.

O albumu „London Ko“

Oštrija nego ikada sa svojim riječima, postiže savršenu ravnotežu između sintetičkih zvukova i tradicionalnih malijskih ritmova. Pjesma „Dambe“ (što se može prevesti kao „vrijednosti tradicije“) jasno iznosi namjere Fatoumate Diawara kao umjetnice: ona ne samo kritizira, ona donosi svježe ideje. Glazba je njezin odabrani alat, a njome otkriva mogućnost drukčijeg odnosa s vremenom. Ova promjena između avangardnog stila i počasti njezinim precima raspršuje nesklade sadašnjosti. Mješavina žanrova može se shvatiti kao sredstvo emancipacije. Fatou se poigrava i geografskim prostorima, što vidimo u naslovu albuma, London Ko. Neologizam koji je također simboličan za njezinu suradnju s Damonom Albarnom, koja rađa novi svijet, spoj Bamaka i Londona. Naklon bogatstvu miješanja, otvorenosti prema Drugome i važnosti interkulturalnosti. Središnja figura u engleskom glazbenom svijetu i pravi poznavatelj afričke glazbe, Damon Albarn koproducirao je album, a pojavljuje se na čak šest pjesama.

„Za mene „London Ko“ znači otvoriti svoj um. Također predstavlja vezu Damona Albarna s malijskom glazbom.“, kaže slavna glazbenica.

Fatoumata predstavlja nove imaginarne svjetove, kao što ilustriraju prva pjesma objavljena s albuma, „Nsera“, i eksplozivni video Gregoryja Ohrela. Ovo je umjetnik koji razumije pravu vrijednost grafičkog svemira. Fatou predstavlja nekomplicirani odnos s Afrikom, razbijajući nesvjesni kolektivni stereotip o kontinentu i njegovoj dijaspori. Njezina nas estetika poziva na kozmičko putovanje, krećući se kroz mit u stvarnost.

Oslanjajući se na međunarodne umjetničke susrete koji su oblikovali njezino dosadašnje putovanje, Fatoumata također poziva posebne goste koji naglašavaju album, poput ulaza u njezin svemir.

U „Londonu Ko“, iako se držimo tradicije, glazba Fatoumata Diawara daje nam proročansku viziju onoga što Afrika može učiniti. Ona izmišlja alternativni prostor i vrijeme u kojem je moguće postati gospodar vlastite sudbine. Pozicionirajući se kao glumica u svijetu budućnosti, ovaj album uzdiže Fatoumatu Diawaru u red velikih glasova afrofuturizma.

 

O djetinjstvu i filmskoj karijeri:

Odmah ju je primijetio redatelj Cheick Oumar Sissoko, koji joj je dao glavnu žensku ulogu u „La Genèse“. Film je osvojio nagrade na festivalu u Cannesu 1999. Glumila je u nekoliko igranih filmova, uključujući ulogu Sije u filmu Danija Kouyatéa „Sia. le Rêve du Python“, adaptaciji mita o zmiji Bidi, u kojoj djevojka koja će biti žrtvovana pokušava pobjeći od svoje obitelji. Ovaj bi film također osvajao nagrade. Nije slučajno da je u svojoj zemlji poznatija pod imenom Sia, jer će fikcija uskoro postati stvarnost. Jedva punoljetna, Fatou je bila prisiljena pobjeći iz svoje zemlje kako bi izbjegla prisilni brak. Sletjela je u Francusku kako bi igrala Antigonu u Théâtre des Bouffes du Nord u Parizu. 2002. pridružila se slavnoj „Compagnie Royal de Luxe de Nantes“ i ostala s njima šest godina, dajući joj priliku proputovati cijeli svijet u showu koji ostavlja bez daha.

2007. dobila je ulogu Karabe u glazbenoj komediji „Kirikou“ i pojavila se na soundtracku za seriju. Paralelno je igrala ulogu pjevačice u filmu „Il va pleuvoir sur Conakry“ gvinejskog redatelja Cheicka Fantamadija Camare, koji je osvojio nekoliko nagrada, a nekoliko godina kasnije pozvana je da igra glavnu ulogu u „Morbayassa“. Još jednom su se fikcija i stvarnost preklapale u Fatoumatinu životu, jer je utjelovila žensku moć i jaz između tradicije i modernog. Ova fikcija/stvarnost nastavit će svoj tok s Abdherrahmaneom Sissakom i njegovim filmom Timbuktu iz 2014. – najgledanijim afričkim filmom na svijetu i dobitnikom sedam Césara i Oscara – za koji je Fatou preuzeo glavnu ulogu i skladao “Timbuktu Fasso” s Amineom Bouhafa. Zatim je glumila zajedno s Omarom Syjem u filmu „Yao Philippea Godeaua“, objavljenom 2019., a vratila se na pozornicu u operi „Le Vol du Boli“, koju je producirao Abdherramane Sissako, a glazbu Damon Albarn, neposredno prije pandemije.

Ulaznice u prodaji preko sustava Entrio.

Zagreb Jazz Festival se održava uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Više na:

https://fatoumatadiawara.com/en/biography/