Francesca Tandoi Trio

  • 7. 7. 2024. Francesca Tandoi, INK Pula, 21 sat

Francesca Tandoi Trio nastupa u sklopu 5. Backstage Live Pula festivala u Istarskom narodnom kazalištu (INK) Pula. 7. srpnja u 21 sat će uz Francescu na klaviru nastupiti Giovanni Campanella na bubnju i Senni Stefano na kontrabasu.

Talijansku jazz pijanisticu i pjevačicu Francescu Tandoi kritičari i kolege prozvali su jazz zvijezdom u usponu i jednim od najzanimljivijih mladih talenata na međunarodnoj jazz sceni!

Ulaznice u prodaji na blagajni INK Pula i online ink.hr.

https://ink.mojekarte.hr/hr/5-backstage-live-pula-francesca-tandoi-trio/ulaznice-618153.html

  1. Backstage Live Pula festival brine i o najpotrebitijim, mladim sugrađanima Pule. 50% prihoda od prodanih ulaznica (po odbitku troškova ticketinga, ZAMPA i PDV-a), bit će uplaćeno na police životnih osiguranja djece smještene u Domu za djecu Ruža Petrović.

Francesca Tandoi je studirala jazz klavir i pjevanje na prestižnom Kraljevskom konzervatoriju u Haagu, diplomirala s najvećom pohvalom i uz posebno priznanje komisije. Magistrirala je na Codarts Conservatory i University of Arts u Rotterdamu.

U samo nekoliko kratkih godina stekla je međunarodno priznanje kao pijanistica i pjevačica svjetske klase. Nastupala je s nekim od najboljih međunarodnih jazz glazbenika među kojima su: Scott Hamilton, Philip Harper, Owen Hart jr., Joe Cohn, Anthony Pinciotti, Jason Brown, Daryll Hall, Lee Pearson, Darius Brubeck, Dave Blankhorn, Florin Nicolescu, Marjorie Barnes i Sergey Manukyan.

Micheal League ju je pozvao da se pridruži grupi Snarky Puppy  tijekom njihovog koncerta na festivalu Umbria Jazz 2023.

Bila je na turnejama i nastupala u nekim od najznačajnijih kazališta, jazz festivala i klubova širom svijeta kao što su North Sea Jazz festival, Umbria Jazz, Cork Jazz, Bosendorfer piano gala, Breda jazz, Amsterdam Arena Stadium i mnogi drugi u SAD-u, Japanu, Indiji, Indoneziji, Rusiji, Južnoj Africi, Turskoj, Izraelu i svugdje u Europi.

Jazz novinar David Alston iz Južne Afrike rekao je:

“Ona ima besprijekornu tehniku ​​i sposobnost zamaha kao velikani. Publika je jednostavno nokautirana njezinim sviranjem.”

“Francesca Tandoi ima doista impresivne glasovirske vještine”, pohvalio je nizozemski časopis Jazz Flits. “Ona doslovno leti preko klavijature. I blagoslovljena je prekrasnim pjevačkim glasom punim topline i senzualnosti.”

Osim što je njezino pjevanje balada nazvao “uzornim, zapravo nezaboravnim”, jazz novinar Massimo Tarabelli (Ancona Jazz, IT) svrstava je među velikane: “Koliko mladih svjetskih pijanista rezonira s najvećim virtuoznim swing jazz pijanistima kao što su – Oscar Peterson, Monty Alexander, Gene Harris, Phineas Newborn? Ne puno. Koliko je među njima žena? Vrlo, vrlo malo. Koliko je od njih Talijana? Vjerojatno niti jedan. Nevjerojatno je, ali istinito, da takva osoba postoji, a zove se Francesca Tandoi. Ona je briljantan, superioran i vrlo rijedak talent.”

Klavirski trio definitivno je njeno omiljeno okruženje. Kao predvodnica svog trija snimila je sedam albuma, “Za Elviru” , “Nešto plavo”, “Magic Three”, “Hope”, “When in Rome”, “Bop web” i “Wind dance” (ovaj album se nalazi u TOP10 najboljih albuma 2017. japanskog časopisa „Jazz Life” koji ju je  ujedno okarakterizirao i kao “jednu od najvećih mladih talenata europske jazz scene”).

Osim svoje karijere izvođača, putuje i održava majstorske tečajeve o “Umjetnosti aranžiranja za klavirski trio”. Tijekom posljednjih nekoliko godina pozvali su je Washingtonsko sveučilište za glazbu u Saint Louisu (SAD), Glazbeno sveučilište u Pretoriji (Južna Afrika), Ethics of Jazz u Moskvi (Rusija) i mnoge druge škole i sveučilišta diljem Europe. I stalni je profesor na Konzervatoriju G.Martini u Bologni (IT).

5. Backstage Live Pula se održava uz potporu Grada Pule.

Više o slavnoj glazbenici provjerite na:

https://francescatandoi.it/

Više o Zagreb Jazz Festivalu i Backstage Live Pula Festivalu:

https://zgjazzfestival.com/