Ida Nielsen & Funkbots

  • 21. 10. 2023. Ida Nielsen & Funkbots/predgrupa: B`s FUNstallation, Peti Kupe, Zagreb, 20 sati

Danska bas gitaristica, skladateljica i pjevačica Ida Nielsen međunarodno je poznata glazbenica. U anketi utjecajne glazbene web stranice Music Radar za 2019., uvrštena je među deset najboljih basistica svijeta, uz kultne basiste kao što su Stanley Clarke i Victor Wooten.

Ida Kristine Nielsen, poznata i kao Bas Ida, Bassida ili Ida Funkhouser, rođena je 1975. u Danskoj. Počela je svirati bas gitaru kao šesnaestogodišnjakinja, 1998. je diplomirala električni bas na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Danskoj, a pažnju glazbene javnosti privukla je kao članica danskog pop rock benda Michael Learns to Rock i belgijske kultne grupe Zap Mama. Prvi album kao voditeljica sastava, “Marmelade”, objavila je 2008. godine.

Prekretnica u njezinoj karijeri dogodila se 2010. kad je dobila poziv od Princea da se pridruži njegovom bendu New Power Generation. S njim je snimala albume i koncertirala sve do Princeove smrti 2016. Osim toga, bila je članica Princeovog ženskog pratećeg benda 3rdeyegirl koji je pokrenut 2012., a u kojem je djelovala s američkom bubnjaricom Hannah Wellton i kanadskom gitaristicom Donnom Grantis. O suradnji s glazbenom legendom, Ida je rekla da je to za nju bilo čarobno glazbeno putovanje, ispunjenje najvećih snova iz djetinjstva, te svakako najveći dar koji je dobila u životu, a iskustvo koje je stekla nemjerljivo. “Najvažnija stvar koju me Prince naučio je svirati svim srcem. Stalno!”, izjavila je.

Nakon što je niz godina bila usredotočena na suradnju s Princeom, Ida se ponovno posvetila svojoj samostalnoj karijeri. Objavila je nekoliko albuma i često nastupa na koncertima i festivalima sa svojim bendom Funkbots. S njima će nastupiti i u Zagrebu, a njihovu glazbu opisuju kao “visokoenergetski funk show pun dobrih vibracija, čvrstog groova i suptilnih referenci na njezinog bivšeg poslodavca i učitelja”.

Prije njih će nastupiti hrvatski sekstet B’s FUNstallation, odnosno šest glazbenika srednje hrvatske jazz generacije koje je okupio trubač Zvonimir Bajević 2012.  Članovi sastava su: Mario Bočić, tenor saksofon; Zvonimir Bajević, truba, krilnica; Davor Doležal, gitara; Luka Žužić, klavijature, trombon; Goran Rukavina, kontrabas, električna bas gitara i Borko Rupena, bubnjevi.

 

 

14. Zagreb Jazz Festival

Roberto Fonseca
Lizz Wright
Fatoumata Diawara