Portable Infinity – Jacob Karlzon, Magnus Ostrom, Scott Colley, Benjamin Koppel

  • 20. 11. 2023., Portble Infinity – Jacob Karlzon, Magnus Ostrom, Scott Colley, Benjamin Koppel, Mala dvorana Lisinski, 20 sati

Ovaj međunarodni all star band čine četvorica glazbenika različitih osobnosti, ali zajedničke strasti prema spontanom muziciranju, komunikaciji u trenutku izvedbe i istraživanju raznih mogućosti koje pruža jazz idiom, posebice u pogledu improvizacije te iskaza emocija i emergije. Međusobnu kompatibilnost osjetili su surađujući u raznim kombinacijama i situacijama tako da je formiranje kvarteta upravo u ovoj postavi bio logičan slijed događaja.

Pritom svaki od članova u ovu suradnju donosi svoje bogato iskustvo, ne samo sviranja s raznim glazbenicima nego i specifične glazbene ostavštine na kojoj su stasali. Primjerice, švedski pijanist i skladatelj Jacob Karlzon, dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada, svoj jazz jezik obogaćuje narodnim napjevima iz svoje domovine, ali i blagodatima novih tehnoloških dostignuća. Taj pristup naziva “tehnorganskim”, nekom vrstom improvizacije koja istupa iz konvencionalnih glazbenih granica.

Švedski bubnjar Magnus Ostrom najpoznatiji je kao član trija Esbjorna Svenssona, no suradnje je ostvario i s drugim uglednim skandinavskim i američkim glazbenicima kao što su Bobo Stenson, Palle Danielsson, Nils Landgren, Michele Hendricks, Benny Golson, Mulgrew Miller, Stefon Harris, Pat Metheny, Alan Pasqua i drugi. Prije nego je ostvario samostalnu karijeru, američki jazz kontrabasist i skladatelj Scott Colley je svirao s najvećima. Tek neki od njegovih suradnika do sad su bili Dizzy Gillespie, Herbie Hancock, Jim Hall, Michael Brecker, Pat Metheny, Carmen McRae, Antonio Sanchez, John Scofield, Joe Henderson. Zapravo svirao je gotovo sa svima. Nagrađivani danski saksofonist i skladatelj Benjamin Koppel poznat je po svojoj svestranosti i virtuoznosti. Svira klasičnu, pop, R&B i folklornu glazbu te sve između. Osim što djeluje kao vođa sastava surađuje sa simfonijskim orkestrima, ali i jazz veličinama kao što su Joe Lovano, Randy Brecker, Miroslav Vitous i drugi. (Davor Hrvoj)