Lakecia Benjamin Quartet

  • 19. 10. 2023. Lakecia Benjamin Quartet, Mala dvorana Lisinski, 20 sati

Jedna od najuzbudljivih zvijezda u usponu karijere, američka saksofonistica i skladateljica Lakecija Benjamin je, zbog svojih vatrenh i sugestivnih izvedbi, u kratkom vremenu postala gotovo nedosatižna za mnoge promotore. Naime, jedna je od rijetkih umjetnica koje same mogu birati između mnogobrojnih ponuda koje dolaze iz cijeloga svijeta. Potkrepljuje to pogled na liste DownBeata i međunarodne Udruge jazz novinara na kojima zauzima prve pozicije. Zato veseli što je prihvatila ponudu da nastupi na festivalu Jazzg u Zagrebu.

Jednako je cijenjena i tražena od drugih glazbenika od kojih prima pozive na suradnje koje također mora filtrirati. Budući da je svestrana glazbenica koja spaja trajne vrijednosti jazza, funka, latina, R&B-a, hip-hopa i soula, ostvarila je suradnje sa stilski raznolikim glazbenicima, ali uvijek s onima koji su stekli legendarni status.

Među ostalima, svoju je mladenačku energiju, strastvenost i virtuoznost spojila s iskustvom i mudrošću glazbenih veličina kao što su Clark Terry, Stevie Wonder, Reggie Workman, Harry Belafonte, Rashied Ali, David Murray, Christian Mcbride, Alicia Keys, Gregory Porter, Anita Baker, James “Blood” Ulmer i The Roots. Svojim izvedbama obogatila je i zvuk uglednih big bandova: Duke Ellington Orchestra i Count Basie Orchestra. Osim toga, upravo je ona bila odabrana da 2009. nastupi na svečanosti u povodu inauguracije predsjednika Baracka Obame. Jednako je cijenjena i i zbog svoje diskografije, a kao voditeljica sastava u zadnjih je desetak godina simila četiri albuma: “Retox”, “Rise Up”, “Pursuance: The Coltranes” i “Phoenix”. I u tom segmentu stvaralaštva pobudila je pažnju kolega. Naime, respektabilni su glazbenici sudjelovalu u snimanjima tih albuma, odajući joj tako poštovanje, među ostalima Ron Carter, Reggie Workman, Gary Bartz, Regina Carter, Marc Cary, Dianne Reeves, Terri Lyne Carrington, Patrice Rushen i Wayne Shorter. (Davor Hrvoj)

 

14. Zagreb Jazz Festival

Roberto Fonseca
Lizz Wright
Fatoumata Diawara