Mingus Big Band

  • 22. 11. Mingus Big Band, Velika dvorana Lisinski

Jedan od najkreativnijih jazz-orkestara današnjeg jazza, Mingus Big Band nastupit će u Velikoj dvorani zagrebačkog Lisinskog 22. studenoga. Bit će to jedinstvena prilika da i hrvatska publika obilježi 100. godišnjicu rođenja velikog i neponovljivog Charlesa Mingusa.

Mingus Big Band je nastao nakon smrti velikog jazz-kontrabasista, skladatelja i vođe ansambla Charlesa Mingusa (1922. – 1979.), na inicijativu njegove udovice Sue Mingus. Ona je pokrenula niz akcija u cilju očuvanja i prezentacije njegove glazbene ostavštine.

Zbog Mingusove glazbe, ali i vrhunskih glazbenika koji sviraju u orkestru, taj je Big Band već godinama jedan od najboljih na jazz sceni, prvorazredna atrakcija, često na prvom mjestu u izborima stručnih časopisa.

Koncerti tog orkestra donose uzbudljive izvedbe koje pokreću, oslobađaju, razgaljuju. U njemu sviraju glazbenici koji su surađivali sa slavnim Charlesom Mingusom, ali i drugi, oni koji su spremni na glazbenu čarobnu pustolovinu. Naime, Mingusova je glazba iznimno složena, ali onima koji uspiju proniknuti u njezinu dubinu, a imaju vještinu koja im omogućuje da je izvode, pruža nemjerljiv glazbeni užitak, privlači glazbenike koji vole izazov, smionost, rizik. Prema njoj osjećaju strahopoštovanje, ali i istinski uživaju svirajući je.

Želi li je netko svirati, mora znati čitati note kao klasičar, improvizirati kao jazzist, imati osobnost, ali i sposobnost sviranja u okruženju ansambla i donošenja trenutačnih odluka usred izvedbi tih složenih skladbi.

Mingus je inače ostavio ogromno nasljeđe američkih skladbi, najveće nakon Dukea Ellingtona. Napisao je više od tristo djela koja nadahnjuju glazbenike na luđačku svirku u kojoj su zastupljeni svi elementi koje tu glazbu čine izvrsnom: kolektivne improvizacije, spoj free jazza s elementima jazz-tradicije (blues, dixieland, spiritual, gospel, swing, latino, afro), promjene tempa, izniman osjećaj, unikatan i prepoznatljiv pristup i angažirana tematika koja pobuđuje dodatnu dubinu i snagu.

Budući da u Mingus Big Bandu svira krema newyorških glazbenika, a neki od njih djeluju i kao vođe sastava, tijekom godina bilo je puno promjena u sastavu, pa čak i na poziciji umjetničkog voditelja. Osim toga, Mingus Big Band ima najjaču “klupu”: na svakoj poziciji je barem desetak glazbenika u pričuvi, koji mogu uskočiti u slučaju potrebe i odsvirati ovaj zahtjevan program.