Rachel Z Quartet

  • 3. 11. 2023. Rachel Z Quartet, Mala dvorana Lisinski, 20 sati!

Rachel Z

Rachel Carmel Hakim, poznatija kao Rachel Z, je jazz i rock pijanistica i klavijaturistica. Uz Rachel Z (klavir), u kvartetu su njen suprug, bubnjar Omar Hakim te Bendik Hofseth na saksofonu i Jonathan Toscano na kontrabasu.

Rachel Z je školovana glazbenica koja je diplomirala na Glazbenom konzervatoriju New England te je pohađala SUNY Purchase i stekla magisterij studijske kompozicije i elektronske glazbe s priznanjem “Nagrada za izvanrednog studenta”.

Danas ona svoje bogato iskustvo prenosi novim naraštajima glazbenika. Naime, od 2000. je profesorica na studiju jazza i suvremene glazbe na Koledžu za izvedbene umjetnosti na New Schoolu, a od 2022. i profesorica studija jazza i elektroničke glazbe na Državnom sveučilištu Montclair i Umjetničkoj školi Cali. Uz to od 2018. je gostujuća umjetnica na Odsjeku za elektroničku produkciju i dizajn ugledne glazbene škole Berklee. Svoj je stil i pristup improvizaciji razvila po uzoru na stvaralaštvo Herbiea Hancocka i McCoya Tynera.

Za početak njezine karijere važne su bile suradnje s Mikeom Mainierijem i fusion bendom Steps Ahead te posebice s Wayneom Shorterom, uključujući sudjelovanje na snimanju njegovog albuma “High Life” koji je 1997. osvojio nagradu Grammy za najbolji album suvremenog jazza. Njezin koncert u Zagrebu bit će posvećen upravo Shorteru. To joj je otvorilo vrata u svijet elitnog jaza, fusiona i rocka i put prema suradnjama sa slavnim glazbenicima. Među ostalima neki od njezinih glazbenih partnera bili su njezin suprug Omar Hakim, s kojim je osnovala bend The Trio Of OZ i OZmosis Records, kao i Stanley Clarke, Marcus Miller, Terri Lyne Carrington, Peter Gabriel, Wayne Escoffery, Kurt Rosenwinkel, Pino Daniele, Al Di Meola, Victor Bailey i Regina Carter. Mnogi od njih sudjelovali su na snimanjima nekih od njezinih trinaest albuma. Primjerice na ovom će koncertu u njezinom kvartetu svirati slavni Mino Cinelu i Matt Penman. Osim kao cijenjena instrumentalistica, Rachel Z je i uspješna autorica koja je, između ostalog, zajedno sa saksofonistom Najeejem napisala Grammyjem nagrađenu skladbu “Tokyo Blue”. (Davor Hrvoj)

14. Zagreb Jazz Festival 2023.

Roberto Fonseca
Lizz Wright
Fatoumata Diawara