Somi otvara 2. Backstage Live Pula 2019!

Somi, američka pjevačica i aktivistica ruandskog i ugandskog podrijetla. 21. rujna, u 20 sati, u Istarskom narodnom kazalištu, otvara 2. Backstage Live Pula 2019 !

Ovogodišnja sezona će uz Somi ugostiti još sjajnih glazbenika: 5. 10. nastupaju Charlie Hunter & Lucy Woodward, 29. 10. Mingus Big Band, a 12. 11. Jason Moran & Bandwagon!
Somi nazivaju modernom Miriam Makeba, a njezinu karizmu uspoređuju i s onom Nine Simone i Dianne Reeves.

Profinjena glazbenica iznimne muzikalnosti pjeva na engleskom i raznim afričkim jezicima. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, a utemeljila je i „New Africa Live“, neprofitnu organizaciju posvećenu promociji najboljih suvremenih afričkih umjetnika koji rade u području performansa, vizualne umjetnosti i književnosti, Djetinjstvo provela u Zambiji, a danas živi u SAD-u i Nigeriji. Zahvaljujući tome, stekla je i bogato glazbeno iskustvo koje koristi u svojem stvaralaštvu. Svoju glazbu naziva new african jazz, a temelji je na multikulturalnosti – prije svega na spoju jazza i afričke glazbe, ali i funka, soula, folka i countryja. Svoj osebujan pristup jazzu obogaćuje s world musicom, zvuk u nekim izvedbama obogaćuje gudačkim glazbalima, a u nekima korištenjem elektroničkih naprava. Za razliku od glazbe njezina mentora, južnoafričkog trubača Hugha Masekele, koja je bliža jazzu i moćnog je zvuka, njezina je nježnija i otvorenija za različite utjecaje. Autorica je ili koautorica skladbi koje su i politički i socijalno angažirane, a mnoge su nastale nadahnute životom u Lagosu i aktivnostima umjetnika koje je sama pokrenula u raznim salonima grada. No, izvodi i skladbe drugih autora raznih žanrova, primjerice Abbey Lincoln ili Boba Marleyja. Takve su i druge njezine suradnje – stilski šarolike. U raznim je prigodama pjevala uz Mosa Defa, Baabe Maala, Johna Legenda, Billyja Childsa, Paula Simona, Danila Pereza i Jennifer Hudson. Objavila je šest samostalnih albuma, snimajući u raznim formacijama, a na nekim izvedbama su joj se, među ostalima, pridružili Hugh Masekela, Angelique Kidjo, Ambrose Akinmusire, Marcus Strickland i Jaleel Shaw.

Cijene ulaznica: 80, 100 i 120 kuna potražite na prodajnim mjestima Eventima, u Istarskom narodnom kazalištu i na www.eventim.hr

2. Backstage Live Pula 2019 u Istarskom narodnom kazalištu, Pula, predstavlja i:
05. 10. Charlie Hunter & Lucy Woodward
29. 10. Mingus Big Band
12. 11. Jason Moran & Bandwagon