Ususret „2. Backstage Live Pula 2019.“ Jazz i Pula se obožavaju!

Uz ritmove new african jazza i koncert američke pjevačice Somi, 21. rujna u Puli počinje jazz festival  „2. Backstage Live Pula 2019.“ !

Pripreme su već počele, a festival je najavljen i na druženju s medijima i domaćinima u Puli.

“Za Pulu se u “jazz zajednici” na svjetskoj razini pročulo vec nakon prvog Backstage Live Pula 2018 i to iz puno razloga. Prije svega tu je sjajana pulska publika, nije uobičajeno da se na prvom jazz festivalu traži ulaznica viđše. Publika je sve koncerte pozdravila ozbiljnim ovacijama. Naravno, uspjehu festivala pridonio je i koncertni prostor, predivno Istarsko narodno kazaliste koje, nota bene, ima apsolutno vrhunski klavir što naravno proširuje mogućnost dovođenja najboljih svjetskih jazz pijanista.”, istaknuo je organizator Festivala i strastveni ljubitelj jazza Dražen Kokanović, napominjući kako uspjehu festivala pridonose i vrhunski hoteli te kako svjetski jazz glazbenici imaju priliku uživati u čaroliji istarskih gastronomski delicija, vina, ulja, što ih naravno oduševi.

“Jedna anegdota: Prošle godine zadnji koncert Madeleine Peyroux, prosinac, terasa hotela Histria, predivan čdan, glazbenici sjede na terasi i pijuckaju istarske rakije i vina. Kažem im da bi trebali ići na tonsku probu. Oni gotovo unisono, ići ćemo kasnije, ovdje je kao u raju, želimo tu jos dugo ostati, ionako smo strasno dobro “usvirani”.

Činjenicu da se Pula i jazz vole,  potvrdili su i domaćini: Jasmina Nina Kramber, pročelnica upravnog odjela za kulturu grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ Pula I Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica Istarskog narodnog kazališta.

Ističu kako su Pula, njeni građani i turisti prepoznali Festival te kako festival doprinosi raznolikosti kulturne ponude grada, posebno u nadolazećem simskom periodu. Nadaju kako će ovaj festival postati tradicionalan. A sudeći po reakcijama sa svih strana, za to ima itekako dobre temelje.

Koncert naime s nestrpljenjem iščekuju i izvođači.

Video pozivnica Charlie Hunter & Lucy Woodward

Somi

Festival će se održati u Istarskom narodnom kazalištu, a ovogodišnja sezona će uz Somi ugostiti još niz sjajnih glazbenika: 5. 10. nastupaju Charlie Hunter & Lucy Woodward, 29. 10. Mingus Big Band, a 12. 11. Jason Moran & Bandwagon!

A evo i krartkh crtica zašto biste trebali posjetiti koncerte u sklopu 2. Backstage Live Pula 2019 Festivala:

Američku pjevačicu Somi nazivaju modernom Miriam Makeba, a njezinu karizmu uspoređuju i s onom Nine Simone i Dianne Reeves. Rado je viđena gošća na prestižnim jazz festivalima.
Gitarist Charlie Hunter je u svjetskim okvirima poznat po istodobnom sviranju bas i gitarskih dionica na istom glazbalu, osmislio je osmožicanu gitaru. U glasovanju kriticara Downbeata više je godina zauzeo vodeće pozicije u kategoriji zvijezde u usponu karijere – najbolji klavirist, skladatelj i jazz umjetnik, zanimljivo je i spomenuti da je u Playboyu proglasen najboljim umjetnikom godine.

Mingus Big Band je već godinama jedan od najboljih na jazz sceni, prvorazredna atrakcija, jedan od najkreativnijih jazz orkestara današnjeg jazza. Često je na prvom mjestu u zboru stručnih časopisa. U Mingus Big Bandu svira krema newyorških glazbenika i interes za sviranje u tom bandu je ogroman.

Svi koncerti počinju u 20 sati, a ulaznice za 2. Backstage Live Pula potražite na:

prodajnom mjestimaa Eventima i eventim.hr, INK, blagajna Istarskog narodnog kazališta, Laginjina 5, 52100 Pula.